tiistai 13. helmikuuta 2018

Saimaa ja Jonna kisoissa

Viime viikko oli aika lenkkipainotteinen, koska pakkanen ja kylmä halli ja paljon lunta. Keskiviikkona kävin Marielin&Muusin kanssa IHAH:in hallilla treenaamassa vähän tokoa. Hyödynsin uutta hallia ja otin Saimaalle alkuun pienen kisamaisen liikkurisetin, liikkeinä ruutu, seuraaminen ja liikkeestä seisominen. Ruudun takana ollut seinä taisi olla Saipelle haaste, koska se stoppasi vähän liikaa ruudun etuosaan. Tarjosi kuitenkin ihan kivasti paikansiirtoa taakse. Emme ole pahemmin tehneet ruudun loppuosaa ja se näkyi, koska Saimaa hypähti ohi kävellessäni mun mukaan. Uudella yrityksellä pysyi, seuraamaantulo oli hieno. Seuraaminen oli muistaakseni ihan ok, Saipe oli intensiivinen ja voimakas. Halusin kolmanneksi liikkeeksi liikkeestä seisomisen, koska vaikka se muuten on Saimaan vahvin jäävä, liikkurin kanssa (=kisoissa) emme ole vielä kertaakaan saaneet sitä onnistumaan. Nytkin Saipe tarjosi useamman istumisen, jonka seurauksena otin muutaman liikkeestä seisomisen ilman liikkuria (alkuun vähän helpotettuna, jotta sain rikottua istumisluupin) ja sitten uuden yrityksen liikkurin kanssa. Näin saimme onnistumisen & pääsin pitämään lelubileet. Tää homma menee nyt ykköseksi kimppatreenilistalle! Kokeenomaisen treenin puute näkyi meissä molemmissa, ja havaitsin, että Saipe on tottunut saamaan lelupalkkaa vähän joka vaiheessa, koska sen puute aiheutti haukkumista. Yritin nollata tilannetta käsitargetilla, mutta Saimaapa haukkui samalla kun painoi nenää kämmeneen :D Treenisuunnitelmaa pitänee vähän kehitellä.

Ruutua fiksasin laittamalla lelun seinän viereen ruudun taakse, jotta Saimaa sai kokeilla seinää päin juoksemista. Lisäksi otin muutaman toiston paikan korjaamista läheltä. Sitten treenasimme supervaikeita ohjatun suuntia: heitin kapulat molemmin puolin koiraa ja lähdin syöksyvalmiina liikkumaan kohti väärää kapulaa & juttelin samalla koiralle ”kato täällä on tosi siisti kapula, kohta mennään sille”. Muutaman kerran Sai meni lankaan, mutta sitten se muisti leikin idean ja haki hienosti oikeaa kapulaa. Saipea on vaikea saada huijattua väärälle kapulalle, mutta tämä jännittynyt hiipiminen kohti kapulaa (liike ei loppunut lähetyksen aikana) oli selvästi haastava häiriö! Muistin lähettää kerran myös hetsatulle kapulalle ja tarkistaa, että koira oikeasti kuunteli. Lopuksi Mariel vielä liikkuroi meille pari voittajaluokan ohjattua. Ekalla kerralla Saipe kiepsahti väärää kautta ympäri, vilkaisi väärää kapulaa ja haki kuitenkin oikean, toisella kerralla koko homma onnistui hyvin. Halli oli kapea, joten kapulat olivat aika lähellä toisiaan ja molemmat koirat tunsivat vetoa kohti helpompaa (=ei seinän vieressä olevaa) kapulaa. Ihan loppuun Saimaa teki vielä fiilistelyeteenmenon lelulle, se kyllä luopuu seuruussa niin hienosti lelusta!

Torstaina olin taas Jonnan kyydillä liikenteessä, joten pelkkä Saimaa pääsi kimppistreeneihin. Ensin teimme puomia niin, että seisoin suoraan puomin edessä melko lähellä alastuloa ja naama kohti puomia. Ideana olisi vähitellen rakentaa koiralle parempaa ymmärrystä siitä, että puomin kriteeri on sama, vaikka minä olen edessä ja kontaktissa koiraan. Lähtöpaikka oli ensin ihan kontaktipinnan vierestä ja siirtyi vähitellen ylemmäs, ja Jonna naksutteli vain alimpaan palaseen tulleet osumat. Haastetta tuli lisää, kun joko siirryin lähemmäs alastuloa tai lähdin peruuttamaan. Tykkään kyllä niin paljon mun ja Jonnan suosikkitreenityylistä, jossa treenaamme Saimaata ja Linkiä vuorotellen viisi toistoa kerrallaan. Koirat saavat hyvin taukoja, ja onnistumisia tulee paljon maratontreenejä enemmän.
Anni oli rakentanut kivan radanpätkän, josta oli vaikea selvitä ilman itsenäisiä takaakiertoja. Viime viikon treeni taisi olla Saimaalle aika oivaltava, koska nyt se onnistui suullisissa takaakierroissa heti ekalla yrityksellä! Lisäksi se teki joka kerta todella upean putki-keppi-erottelun jyrkällä umpikulmalla mun ollessa ulkopuolella ohjaamassa, vaikka annoin sen välissä kerran juosta putkeen. Keinu sen sijaan oli vähän, öh, huono, eikä ihme, kun en vieläkään tiedä mikä mun kriteeri siinä on...

Lauantaina kisasimme Vantaalla kaksi starttia. Ekalla radalla Saipe tuli omia aikojaan lähdöstä ja se vähän sekoitti pakkaa, joten minä olin koko ajan ihan väärässä paikassa ja ohjailin koiraa väärille esteille. Ei mitään katastrofaalista. Toka rata oli kokonaisuutena tosi kiva, vaikka A mentiin kahteen kertaan ja molemmilla toistoilla tuli alasmenofemmat. Lisäksi Sai tiputti kaksi rimaa. Mutta flow oli hyvä!

Maanantaina meni kartturi vaihtoon eli Jonna kisasi Saimaan kanssa kotikisoissa kaksi starttia. Saimaa oli Jonnan kanssa tosi kivassa mielentilassa ja kaksikko teki molemmilla radoilla hienon suorituksen! Ekalla radalla Sai tiputti muurinpalikan ja kaksi rimaa, toka rata oli muuten virheetön, mutta A:lta tuli taas femma. Tokan radan loppu oli todella vaikea ja onnistuakseen vaati sitä, että ohjaaja pystyi jättäytymään kepeillä reilusti koiran taakse, ja Jonna ja Saimaa taisivat tehdä illan sujuvimman suorituksen! Näistä kahdesta tulee kyllä hieno pari, varsinkin, koska Jonna lupasi treenata Saimaan A:n takaisin kondikseen :D Tokan radan video: 


Sämpylä ei auto-ongelmien takia päässyt viime viikolla hallitreeneihin, joten sen viikon ohjelma oli sunnuntain jälkitreenejä lukuun ottamatta lenkkeily-, olkkaritoko- ja temppupainotteista. On kyllä niin sääli, että Sätkää ei uskalla jättää mihinkään muuhun autoon kuin äitini Volvoon, siltä jää usein treenit väliin sen takia :( Mun pieni stressipupuni. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti