sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Kevään pk-treenikooste

Ah, kevät ja pk-kausi! Agilityn ja tokon treenaaminen on hauskaa, mutta olen kyllä niin kaivannut metsään. Lumien vielä ollessa maassa kävimme Veeran kanssa tekemässä jäljet Vaakkoissa. Saimaan piti tehdä kulmatreeni, jonka oletuksena oli, että koira ajaisi innoissaan heti jäljen alussa olevasta kulmasta yli ---> veisin sen hetkeksi pois ja antaisin sitten uuden mahdollisuuden identtisellä jäljellä. Saimaa kuitenkin jäljesti ekan kulman heti kivasti, joten jatkoimme lopulta seuraavalle ja sitä seuraavalle kulmalle. Vikalla kulmalla sorruin jeesaamaan koiraa, aijai!
Sätkän kanssa mua jännitti lumella jäljestäminen. Lumi oli paikoin upottavaa, paikoin hankikantoa, ja välillä löytyi ihan lumettomiakin laikkuja. Näin kahden tänä vuonna tehdyn lumijäljen perusteella voisin nyt ehkä jopa sanoa, että Sätkää ei enää ahdista lumella jäljestäminen, sen verran hienosti sujui tämä viimeisin 300m pätkä! Janalla minä olin surkea liinan kanssa, mutta koira paikkasi mun mokat, ja jäljen lopussa ollut keppi nousi hyvin.

_____

Seuraavan kerran treenasimme monta viikkoa myöhemmin, tällä kertaa Jonnan kanssa Kallvikissa lenkin yhteydessä ja teemana esineet. Olen pitkään yrittänyt päättää miten opetan Saimaalle esineruudun, ja tein lopulta päätöksen lähteä liikkeelle kaistaletreenillä ja hajunhauilla. Talloimme nyt kaksi 5x20m kokoista kaistaletta vähän matkan päähän toisistaan ja laitoimme esineet molempiin takareunoihin. Sitten vain koira hihnaan ja esineruutuun lenkille. Ekalla esineellä Saimaa sai kehuja ja kannustusta heti kun se reagoi hajuun, ja kannustin sitä nostamaan esineen ---> lelupalkka. Seuraavalla kaistaleella Saimaa paikansikin jo esinettä kivasti, vaikka minä yritin vahingossa mennä toiseen suuntaan :D Esineelle päästyään Saimaa nosti sen itsenäisesti ---> lelupalkka.
Sätkälle nämä kaistaletreenit tulevat niin tarpeeseen! Se kun on aikamoinen ruutuhaahuilija, joka ei todellakaan tarkasta aluetta mitenkään systemaattisesti. Nytkin se ekalla kaistaleella kävi tekemässä aika ison luupin ruudun ulkopuolella ennen kuin nenä löytyi. Kun on niin kiva vain juosta :D

_____

Seuraavalla viikolla kävimme Veeran kanssa tutkimassa Sipoonkorven jäljestysmahdollisuuksia ja teimme jälkien vanhentuessa esineruutua. Saimaan jälki oli 500m pitkä kuudella kepillä, ikää tunti. Janoja en vieläkään ole aloittanut, joten lenkkeilimme taas jäljelle ja annoin Saimaan nostaa sen itsenäisesti. Nostossa onnistuin sotkemaan liinan oikein kunnolla, joten vähän piti säätää ennen kuin pääsimme varsinaiselle jäljelle. Ekat kolme keppiä nousivat hienosti ja kaikki sujui muutenkin kivasti muutamaa liinasotkua lukuun ottamatta. Neljännen kepin Saimaa merkkasi pysähtymällä, mutta jatkoi matkaa nostamatta. Viides keppi nousi suuhun saakka, mutta tipahti saman tien maahan. Sitten tuli joku pieni hukka, jonka jälkeen Saimaa lähti eri suuntaan kuin minne Veera muisteli lähteneensä. En halunnut uutta liinasotkua, joten päästin liinasta irti ja annoin koiran hävitä kummun taakse, eiköhän se sieltä korjaisi hukkaa omia aikojaan. Paitsi että koiraa ei näkynyt eikä kuulunut. Jonkin ajan kuluttua yritin huudella sitä, ja kun koiraa ei vieläkään näkynyt, lähdin kummun taakse etsimään sitä. Hetken päästä Saimaa juoksikin mua vastaan - viimeisen kepin kanssa. Eli mitä opimme? 1. Luota oikeesti siihen koiraan. 2. Älä päästä irti liinasta (montakohan kertaa mun pitää tää "oppia" ennen kuin oikeasti opin?). 3. Saimaa jäljestää paremmin, kun minä en ole sotkemassa sen tekemisiä.
Sätkän jäljestä tuli vain 300m pitkä (3 keppiä, ikää tunti), koska Veeralta oli loppunut maasto kesken. Jäljellä oli kyllä haastetta sitten senkin edestä! Jana oli lumella, ja Sätkä nosti ensin takajäljen. Olen alkanut kääntää sitä näissä välillä suullisesti, jotta pystyn koetilanteessakin korjaamaan takajäljet mahdollisimman kevyesti. Varsinainen jälki sujui ekalle ja tokalle kepille tosi hyvin. Mulla oli aika paha olo enkä jaksanut oikein kävellä, ja tämä kostautui viimeisen pätkän hukalla, kun päästin irti liinasta. Taas. Koska en opi. Sätkä lähti paikkaamaan hukkaa hirveää vauhtia ja päätyi vahingossa lähellä kulkeneelle Saimaan jäljelle, jonka se oikeaoppisesti nosti - olihan se samanikäinen ja saman tekijän tekemä. Vähän aikaa kuljettiin tätä jälkeä ennen kuin minä tunnistin että hei, tästähän me mentiin Saimaan kanssa, joten napsautin liinan irti ja palkkasin koiran.

Esineruutua treenasimme kahdella 5x50m kaistaleella. Ekan kaistaleen esine oli suht edessä, tokan ihan takarajalla, molemmat vähän piilotettuina. Saimaa reagoi ekaan esineeseen nopeasti, mutta se ei heti hiffannut, että esine oli piilotettu. Pienellä kannustuksella esine kuitenkin nousi. Tokalla kaistaleella päästin Saimaan vapaaksi, koska jouduin itse hyppelehtimään lätäköiden yli. Saimaa alkoi heti jäljestää tallauksia, mutta esineelle päätyessään paikansi ja nosti sen kivasti.
Sätkä pinkaisi esineet muistaakseni aika kivasti. Lopuksi se kävi vielä omia aikojaan hakemassa ekan kaistaleen takaosaan vahingossa tippuneen kolmannen esineen, söpö Sämi.

_____

Toissa viikonloppuna treenasimme Vaakkoissa. Lähdimme Jonnan kanssa sinne lenkkeilemään, mutta ennen lenkkiä kävimme tekemässä toistemme junnuille pienet jäljet odottamaan. Jäljille tuli ikää lenkin verran eli about 2h. Saimaan jälki oli 200m pitkä kolmella kepillä. Pientä tarkastelua oli taas ilmassa, koska palatessamme lenkiltä näimme, kuinka pitkän matkaa jäljen päällä kulki pariskunta koirineen, joten tuoretta jälkeä oli aika paljon mukana sotkemassa. Saimaa kuitenkin selvitti kaiken hienosti! Ekalla kepillä se oli taas pikaisen suuhunnoston jälkeen jatkamassa matkaa, mutta jeesasin nyt suullisesti ja kehoitin nostamaan kepin. Yritin palkata tuonnista mahdollisimman hyvin, koska Saimaa on selvästi nyt keksinyt, että ei vitsi, jälki onkin ehkä siistimpi juttu kuin nämä kepit. Hyvä palkkaus auttoi, ja Saimaa nosti seuraavat kaksi keppiä vanhalla tutulla innolla.

_____

Osallistuimme Saimaan kanssa EPK:n harkkatottikseen BH-koirakkona. Mun mukavuusalue ylitettiin moninkertaisesti, kun jouduimme treenaamaan rännänsekaisessa vesisateessa, yök! Mut on todellakin tehty sokerista. Saimaa oli kaikesta huolimatta yllättävän hyvä. Olimme ensin paikkamakuuvuorossa, ja koska mulla ei ollut mitään käryä miten Saimaa pysyisi paikoillaan tällaisessa tilanteessa, jäin suht lähelle seisomaan ja kävin välillä palkkaamassa. Saimaa oli rento eikä ottanut yhtään häiriötä parina olleesta sakemannista, jee! Seuraaminen oli sekä kytkettynä että vapaana ihan jees. Sai teki samaa kuin liikkurin kanssa eli keuli ja puski täyskäännöksissä jaloille, mutta kontakti ja fiilis säilyivät kivasti. Jäävissä ei ongelmaa. Tuomari antoi rakentavaa palautetta ja totesi, että paikkis kuntoon ja kokeeseen.
BH-koirakoiden jälkeen tottiksen suorittivat vielä voittajaluokan koirakot. Saimaa sai kuunnella molempien laukaukset vähän kauempaa, eka setti vain lenkkeiltiin ja tokan setin jälkeen tehtiin puunkiertorataa. Saimaa palautui nopeasti, kun sai tehdä aksaa.
_____

Viime viikon keskiviikkona kävimme Veeran kanssa Viilarissa ottamassa tottikset ja esineruudunSätkä teki ampumistreeniä. Eka viiden toiston setti tehtiin perusasennon tarjoamista laukauksesta (kolmella vikalla toistolla ääni), ja kun tämä sujui kivasti, päätin rohkaistua ja ottaa tokan setin seuraamista. Otin pätkän seuraamista ---> palkkasin lelulla ---> pyysin irrottamaan, heitin namin kauemmas ja jatkoin kävelyä ---> Sätkän syötyä Veera ampui ---> Sätkä juoksi mun luokse seuraamaan ---> palkka jne. Tämä treeni sujui muuten superhyvin, mutta Sätkä ei olisi oikein malttanut syödä pientä naminpirpanaa, ensi kerralla jotain parempaa ja isompaa herkkua mukaan. Viimeinen setti toteutettiin spontaanisti noutona. Sätkän ääniahdistus on tottiksessa näkynyt nimenomaan noudoissa, ja kapulaa on ollut tosi vaikea palauttaa mua kohti ilman pureskelua, tiputtelua ja haukkumista. Nyt Veera ampui Sätkän nostaessa kapulaa, ja ihme ja kumma, Sätkä teki pelkästään täydellisiä palautuksia! Siis vitsi miten hyvin tämä treenimuoto on toiminut, uskomattoman nopeaa kehittymistä!
Saimaa sai siis kuunnella kokonaisen pesällisen laukauksia autoon. Kun otin sen ulos, se oli suht rento, mutta ei olisi halunnut tulla ihan mun lähelle (Sätkää kyllä moikkasi iloisesti). Kävelin kentälle ja vierittelin nameja maahan aina, kun Saimaa oli aktiivinen mua kohtaan. Kentällä aloitin treenit saman tien ja Saimaa normalisoitui heti. Saimaa sai tutustua baby-pk-A:han ja juosta sitä edes takas ensin vapaamuotoisesti ja sitten kevyen kapulan kanssa. Yritin vähän ottaa kokonaisia noutojakin, mutta Sai ei ihan vielä hiffannut tuoda kapulaa esteen kautta. Ensi kerralla parempi suunnitelma kehiin. Sitten tein eteenmenoa lelulle. Kasvatin etäisyyttä joka toistolla, ja viimeisellä Saimaa sai tykittää koko kentän poikki. Tämä treeni oli virneestä päätellen superhauska.

Esineruutuna taas kaksi kaistaletta, 5x30m, molemmissa esineet takana. Sätkällä kesti ekan esineen kanssa yllättävän kauan, toka esine nousi nopeasti. Saimaa sai taas lenkkeillä ekalle esineelle ja nostaa sen itsenäisesti, mutta tokalla esineellä kokeilinkin tehdä niin, että kun Saimaa oli merkannut esineen, vein sen vähän taaksepäin ja vapautin esineelle sieltä. Saimaa juoksi hyvin esineelle mutta vähän tuumaili että onko tää aurinkolasipussi muka oikeesti nostettavissa, pienellä kannustuksella nosti ja toi mulle. Sitten tein todella hölmön tempun ja kävin viemässä esineen takaisin paikoilleen & yritin lähettää Saimaan uudestaan. Saimaa ei yhtään tajunnut mun lähetysyritystä, yritti vain tarjota viereiseen puuhun kiipeämistä :D Otin muutaman askeleen kohti esinettä ja sain Saimaan lähtemään, nyt esine palautui oma-aloitteisesti. Mutta siis mikä ihmeen logiikka oli tuossakin! Minähän nimenomaan haluan koiran ajattelevan, että kun esine on löydetty, samasta paikasta ei enää löydy uutta. Pöljä ohjaaja.

_____

Tämän viikon perjantaina teimme Jonnan kanssa Sipoonkorpeen junnujäljetSaimaan jäljen pituutta en osaa sanoa, varmaan about 300m, ikää puolitoista tuntia ja viisi keppiä. Ekat kolme keppiä nousivat hyvin, mutta polunylityksessä jälki hukkui, kun Saimaa meni pokkana polun yli, vaikka Jonna oli tehnyt polulle kulman ja seurannut polkua jonkin aikaa. Hauska jäynä! Saimaa ei itse paikannut hukkaa, joten liina irti ja kohti autoa. Sätkä oli autodynamiikan vuoksi mukana jäljellä ja tuli Jonnan kanssa perästä, ja Saimaan jäljestyksen loputtua se päätti omia aikojaan jäljestää vikalle kepille, mistä tietenkin tuli pallopalkka. Link ei myöskään päässyt omaa jälkeään loppuun, joten mukana ollut Sätkä sai juosta kaksi vikaa keppiä mulle. Sillä on kyllä tuo keppimotivaatio kohdillaan :D

_____

Treenattavaa:

Sätkä jälki

 • Nyt tehty vain beibipituuksia, pitäisi saada "oikeita" jälkiä alle jos kolmosluokkaan meinaa.
 • Keppihaastetta minikepeillä ym.
 • Inka pitää siitä liinasta kiinni.

Saimaan jälki
 • Vaikeutta lisää, jotta Saimaa hiffaa, että siitä jäljestä on oikeasti pidettävä itse huolta.
  • Erilaisia alustoja, harhoja, vaikeita jäyniä.
  • Jos jälki hukkuu, koira menettää palkan mahdollisuuden eli viedään autoon.
 • Kepeillä superpalkka, jotta jälki ei vie liikaa mennessään.
 • Janat.

Sätkän esineet
 • Sätkä saa hakea esineitä Saimaan kaistaleilla jatkossakin, toivottavasti tämä tarkentaisi työskentelyä.

Saimaan esineet
 • Erillisenä sheippaustreeninä erilaisten esineiden itsenäistä nostamista ja tuomista.
 • Vähitellen lähetyksiä mukaan varsinaiseen esineruutuun.

Sätkän tottis
 • Ampumistreeniä lisää. Eka setti perusasennon tarjoamista, jonka jälkeen voisi ottaa erilaisia variaatioita liikkeistä (seuraamista ja noutoja varmaan lähinnä).
 • Kentälletulot paremmiksi. Olen yrittänyt naksutella ja palkata aktiivisuutta, mutta luulen, että tähän pitää keksiä joku superhyvä palkka.
 • Voittajaluokassa tulevia juttuja pitäisi myös treenata (juoksujäävät, kaksikiloinen kapula, paikkamakuun piilo).

Saimaan tottis
 • Paikkamakuu.
 • Ampumistreeni jatkuu autoonkuultuina laukauksina, kunnes Saimaa tulee autosta heti rennolla otteella treenaamaan. Seuraavaksi otan mukaan perusasennon tarjoamista.
 • Eteenmenon fiiliksen vahvistamista lelulla.
 • Molemmat esteet vähitellen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti