keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Paikallaolon operanttia fiksaamista

Paikallaolot ovat mun mielestä tosi tylsä juttu opettaa, ja varmaan juuri tästä syystä mun molemmilla koirilla on ollut ongelmia niiden kanssa. Sätkä toki tyylilleen uskollisena lopulta tajusi paikallaolon idean ja onkin sen jälkeen ollut tokopuolella pomminvarma, sämimäiseen tapaan. Evl:n uusi paikallaolokombokin saatiin about ilmaiseksi. Tottiksessa homma sujuu muuten, mutta Sätkän pää ei kestä noutoja. Varsinkin jos parina on kiihkeä koira, Sätkä vähintään haukahtaa, voi jopa nousta seisomaan.

Saimaan kanssa homma ei oikein vielä suju. Sillä esiintyy paikallaolosta useampia eri variaatioita: peräänlähtö mun kävellessä pois, luoksetulo mun seistessä sekä asennon vaihto kesken kaiken (yleensä istumasta maahan). Yritin ensin fiksata ongelmaa häiriöistä luopumisen kautta, mutta vaikka Saimaa kestää kaiken maailman oudot poistumiset (spurtit, siksakit, käsien heiluttelut, reisiin taputtelut kutsunomaisesti jne.), tavallinen kävely ei vieläkään aina suju. Ja sama homma asennon vaihdossa: treenikaverit ovat yrittäneet hämätä Saimaata istumasta maahan, mutta tajuttuaan leikin idean Saimaa ei oikein ole mennyt halpaan. Ilman häiriöitä sen sijaan maahanmenoa esiintyy jonkin verran.

Vahvistetiheyttä on tietenkin nostettu. Maahanmenot ja peräänlähdöt eivät kuitenkaan tunnu olevan ajasta riippuvaisia, vaan niitä esiintyy ihan käyttäytymisketjun alusta loppuun. Ja kun Saimaa lähtee mun perään, se tekee sen todella iloisesti, vähän sellainen "hei päätin nyt että tuunkin hengaa sun kaa, eiks oo siistii!". Olen siis päätellyt, että Sailla ei oikein ole käsitystä siitä, mitä paikallaolossa kuuluu tehdä.

Tähän mennessä olen palauttanut Saimaan peräänlähdöistä takaisin paikallaoloon jutellen samalla "kävipä hassusti, mites me tänne päädyttiin" -juttelua erottaakseni tilanteen keep going -signaalista eli hiljaisesta toko-Inkasta. Saimaa tuntuu kuitenkin ottavan juttelun kehuna, ei neutraalina NRM:na. Yritin myös käyttää eräänlaista negatiivista rankaisua ja peräänlähdön tapahtuessa poistaa treenaamisen mahdollisuuden (koira tuli luokse --> siirryin mitään sanomatta kentän laidalle vähäksi aikaa), mutta Saimaa ei varmaan yhdistänyt tätä paikallaoloon, koska käyttäytyminen ei muuttunut.

Nyt olen kuitenkin ehkä keksinyt ratkaisun! Saimaalla on tosi hyvät paikallaolot taukomatolla & kotona sohvalla Sätkän treenatessa. Näissä tilanteissa käytöstä ei ole opetettu klassisesti tottelevaisuuden ja koiran passiivisuuden kautta, vaan tarjoamisen kautta niin, että koira haluaa päästä paikallaoloon ja suorittaa sitä aktiivisesti. Jos Saimaa lähtee matolta, mitään ei tapahdu. Jos Saimaa palaa takaisin matolle, se palkitaan. Ja Saimaa ei todellakaan näe syytä lähteä matolta ellen sitä erikseen kutsu. Mulla on valmiiksi olemassa näin hieno ja aktiivinen käyttäytyminen, joten miksi en hyödyntäisi sitä?

Suunnitelma on siis nyt olemassa. Jos Saimaa nousee paikallaolosta, minä teen "hmm missäköhän sun pitäis olla" -höpinäni ja tarvittaessa liikkeelläkin vähän autan Saimaata palaamaan takaisin paikalle, jonne sitten palkitsen runsaskätisesti. Ideaalisti en käyttäisi apuja ollenkaan, mutta mun on vaikea kuvitella, että Saimaa osaisi tarjota paluuta paikallaoloon ilman selkeää targettia, joten olen valmis auttamaan sitä vähän. Kun idea on selvillä, Saikun tulisi tarjota paluuta joko täysin itsenäisesti tai suoraselkäisen tokominäni muuttuessa rennommaksi. Ja jos Sai vaihtaa asentoa, höpinän pitäisi saada sen tarjoamaan alkuperäistä asentoa. Jännä nähdä toimiiko tämä!

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä. :) lähtökurssilla oli idea sheipata pysyminen koiralle. Koira sai itse tajuta, että paikallaan pysymällä se sai vihjeestä hakea palkan. Jos tuli ilman lupaa, palkka meni piiloon ja koira palautettiin mitään sanomatta pannasta. Ehkä samaa voisi käyttää. Ja myöhemmin palkka on sun taskussa. Tällä idealla siis itse makuussa pysymällä saa palkkaa ja jos lähtee siitä ei saa mitään huomiota, ei sanaakaan. Nätisti pannasta vain palautus. Ei jättökäskyä aluksi, koiran tehtävänä muistaa pysyä. Myöhemmin otettiin mukaan asentoon käskeminen. Gavalle puhekin olisi kehu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin noi pomminvarmat lähdöt -jutut ja sain niistä pari uutta ideaa, kiitos! Esim just toi pannasta palautus vois toimia, koska se on opetettu Saimaalle kivana temppuna eli ei ottais painetta :)

      Poista