perjantai 30. joulukuuta 2016

Xtreme Foundations -innostusta & Saimaan agilityvideoita

Joululahjaksi itselleni ostin Silvia Trkmanin uuden Xtreme Foundations -DVD:n. Minulla on ennestään Agility Diary, ja agiseuran kirjastosta olen aikanaan lainannut Puppy Diaryn, Fun, Fast & Fabulous Weavesin, Foundations Funin sekä Cik&Capin. Voisi siis sanoa, että fiilaan kyseisen kouluttajan metodeja ja tyyliä. Saimaa on opetettu pitkälti näitä juttuja käyttäen, ja juoksukontaktitkin treenattiin osittain Trkman-style. Parhaita juttuja Trkmanin metodeissa ovat mielestäni koiran itsenäisyys, estehakuisuus ja ennen kaikkea se, että treenaaminen on todella hauskaa ja koukuttavaa.

Kun aikanaan koulutin Sätkälle agilityn alkeita, ajattelin olevani niitä ihmisiä, jotka tekevät pohjat todella huolella. Senaikaisen yleiskäsityksen mukaan näin varmasti olikin, ja Sätkällä on tänäkin päivänä todella varmat&itsenäiset kontaktit, kepit ja lähdöt sekä hyvä hyppytekniikka. Saimaan agilitypolku on kuitenkin avannut silmäni kokonaan uudelle maailmalle, jossa koiralle voi opettaa ihan mitä vain! Jos teen samaa rataa molempien koirien kanssa, on Saimaa se, johon luotan eri tilanteissa ja jonka kanssa mulla on harvoin kiire mihinkään, vaikka se on noista kahdesta nopeampi. Paha sanoa kuinka iso osa tästä tulee Saimaalta luonnostaan (se on todella elastinen ja hienosti kroppaa käyttävä koira) ja kuinka paljon uusi koulutustyyli vaikuttaa.

Avainjuttuja ovat olleet käännösvihjeet hypyille, koska vahvan kääntymisen lisäksi ne ovat tuoneet Saipalle itsenäisyyttä ja lukitusvarmuutta. Serpentiinitreenin myötä slice-hyppäämistä vaativat ohjaukset (päällejuoksut, saksalaiset jne.) ovat tulleet aika lailla itsestään, ja vahvoiksi opetetut takaakierto- ja välistävetovihjeet ovat varmasti tulevaisuuden valttimme. Juoksupuomi alkaa olla älyttömän cool, ja vaikka se välillä tuo ratatilanteisiin pientä hasardia (koska ohjaaja on hidas), on siitä usein etua 2on2offiin nähden. Siis muutenkin kuin nopeutensa puolesta. Ideaalisti Saimaa suorittaa puomin jälkeisen esteen itsenäisesti suullisesta vihjeestä, jolloin mun ei tarvitse olla saattelemassa sitä joka paikkaan ja voin jo sijoittua jatkoa varten.

Xtreme Foundationsissa käsitellään neljää pääteemaa: haltuunotot, takaakierrot, keppihäiriöt ja suulliset erottelut. Tärkein pointti on näiden temppujen itsenäisyydessä. Jos todella haluaa haastaa koiraa ja opettaa sille parhaat mahdolliset taidot, tulee sitä haastaa reilusti enemmän kuin perus kolmosluokan rata vaatisi. Silvian Len takaakierrot onnistuivat suullisesti, vaikka ohjaaja oli monta metriä takana ja koiran linja suoraan kohti hyppyä, Bi erotteli esteet toisistaan, vaikka niitä oli neljäkin erilaista samassa sumpussa jne jne. Hyvin motivoiduilla haltuunotoilla koirat ohittivat ihan minkä tahansa loogisen esteen hidastamatta ja kysymättä.
Nyt on siis treenihinku entistä korkeammalla, niin siisteiltä Silvian koirien taidot näyttivät! Saimaalla on jo hyvä suullinen haltuunotto (tasapaino nykyään jopa vähän kallellaan haltuunoton puoleen, pitäisi lisätä taas itsenäisyyttä), mutta haluaisin saada sen vielä vähemmän riippuvaiseksi mun kropan käännöstä. Kepeillä olemme kaukana tavoitteesta, ja niitä pitäisikin muistaa tehdä ihan joka treeneissä. Takaakiertoihin tulisi treenata ensin parempi erottelu (käännöskäsky vs takaakierto), jonka jälkeen voisin haastaa etäisyydellä ja huonoilla linjoilla. Ja suullista este-erottelua ei olla tehty ollenkaan, joten siinä olisi ehdottomasti parantamisen varaa!

Saimaa on treenannut melkein päivälleen vuoden juoksupuomia, ja merkkipäivän kunniaksi videoin tämänhetkistä treeniämme. Videolta näkee, että suoraan mentäessä Saimaa tekee melko täydellisiä osumia, mutta käännöksissä on vielä parantamisen varaa. Nekin ovat kyllä harpanneet reilusti eteenpäin sitten syksyn pulmien!


Toinen videopätkä on ratatreeniä. Hyvin näkyy Saimaan tämänhetkinen suurin haaste eli hyppytekniikan satunnainen hajoaminen, kun tulee kiire. Sai ajautuu liian lähelle rimaa ja rykäisee siitä yli pää ylhäällä. Pitäisi keskittyä ohjaajahäiriöihin hyppytekniikkatreeneissä! En ihan käsitä miten nuo rimat eivät tule alas, sen verran nuollen Saimaa niitä suorittaa :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti