sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Tuomarikolleegio

Jeesattiin tulevia tokotuomareita ja käytiin tyttöjen kanssa Klaukkalassa tekemässä kokeenomaiset setit. Saimaa suoritti avoimen liikkeet miinus paikallaolo, Sätkä taas evl:n liikkeet plus avon ja voin paikallaolot. Liikkeet suoritettiin mahdollisimman kokeenomaisesti, mutta jos eka yritys meni nollille, pyysivät tuomarit välillä uutta suoritusta, jotta saivat jotain arvosteltavaa. Liikkeiden välissä sai palkata.

Saimaa

 • Seuraaminen oli kivaa, Saikku on niin iloinen, energinen ja korrekti. Kun ekaa kertaa mentiin kohti peiliä, Sai olisi halunnut jäädä ihailemaan omaa peilikuvaansa, joten siinä ylimääräinen käsky. Mun vasen käsi on vähän jäykempi kuin oikea.
 • Liikkeestä seisominen ei ekalla yrittämällä onnistunut, tokalla annoin käsiavun ja näin toimi hyvin.
 • Luoksetulossa Saimaa nousi mun perään ekalla jätöllä, uusi yrittämä oli hyvä.
 • Liikkeestä istuminen oli mun mielestä perfect, mutta sain kommenttia hassusta askelluksesta käskyn yhteydessä. Tätä voisi videoida, jotta ei kisoissa tule virhettä.
 • Liikkeestä maahanmenossa ei korjattavaa.
 • Ruutuun Saimaa - ihme ja kumma - löysi tiensä (olin käynyt ennen liikkeitä tekemässä yhden ruudun ihan läheltä just in case), mutta mä hätäilin ja pysäytin ihan liian ajoissa. Maahan Siims ei tietenkään osannut mennä ekalla käskyllä, ja kun lopulta meni, etutassut olivat ruudun ulkopuolella.
 • Nouto oli hassu. Saimaa ei osannut jarruttaa liukkaalla matolla ja sähläsi siksi noston kanssa, ja lopputulemana kapula tarttui mukaan laipasta. Koira hämmentyi tästä oudosta kantotavasta ja tuli luokse vähän epävarmana & jäi turhan kauas eteen. Sain otettua kapulan siitä, mutta "sivu"-käskyllä Saimaa kuitenkin korjasi ensin tiiviimmäksi eteen.
 • Kaukoissa tuli eniten treenattavaa. Itse vaihdot olivat hyviä, mutta joka välissä Saimaa katseli ympärillä olevia tuomareita, ja mun piti päästellä pieniä ääniä & liikuskella saadakseni sen huomion ennen uuden vihjeen antamista.
 • Hyppy oli hyvä.
 • Merkinkierto oli myös hassu. Saimaa ilmeisesti näki merkin peilikuvan ja yritti ensin mennä sinne, jonka jälkeen se hämmentyneenä bongasi oikean merkin ja kiersi sen epävarmasti ravilla.
Olin tosi tyytyväinen Saimaan suoritukseen. Olimme yhdessä kehässä ja Saimaa vastasi kivasti sosiaaliseen palkkaan. Palkkasin namilla muutamassa välissä, mutta aina vasta sosiaalisen palkan jälkeen. Pari haukahdusta pääsi, mutta ei mitään häiritsevää. Vauhtia pitäisi saada juoksuliikkeisiin lisää, mutta en usko sen olevan Saimaan kanssa ongelma :D Ja treeneissähän se tekee noudot, luoksarit ja merkinkierrot hirveää kyytiä, nyt vain peilit ynnä muut häiritsivät beibin keskittymistä. 
Ruudun parsin kasaan viidessä treenissä tätä tapahtumaa varten, joten ei ihme, että se ei vielä suju! Targetti jää nyt hetkeksi tauolle ja Saimaa saa juosta piiitkiä matkoja lelulle, eiköhän se ruudun riemu sieltä löydy. Kaukoissa taas treenaamme seuraavaksi kaiken maailman häiriöitä, samoin merkinkierrossa.

Saimaa on ylipäätään treenannut tokoa tosi vähän, ja siltä puuttuu varmuus monessa asiassa. Sen oppimiskyky on kuitenkin todella hyvä, ja muistelen, että muutamakin kouluttaja on ehdottanut koiran haastamista ja häiriöiden lisäämistä ymmärryksen kehittämiseksi. Että olisikohan siinä treenattavaa ;)

Tiia kuvasi muutaman liikkeen videolle.

Sätkä
 • Paikallaolot (avo, voi, evl) sujuivat kaikki hyvin, voin makuussa oli vähän haistellut, kun ohjaajat menivät piiloon.
 • Seuraaminen oli, no, aika kamalaa :D Sätkää ahdisti seinän takaa kuuluva vasaran pauke, ja kontakti oli melko olematonta. Tuomarit puuttuvat tähän yleensä aika vähän, kun koiran paikka on korrekti ja se suoriutuu kaikesta, mutta mun mielestä ei ole kivaa kun koiralla ei ole kivaa. Peruuttamisessa unohdin antaa peruutuskäskyn ja Sätkä yritti kovasti tarjota eteentuloa.
 • Zetassa seisoi istumisen.
 • Luoksetulo oli erikoinen, sillä Sätkä ei pysähtynyt mun ekasta käsimerkistä. Siis Sätkä, mun pomminvarma stoppaaja, joka saa aina luoksarista 9-10. Luulen, että sitä ahdisti takaa kuulunut pauke :( Maahanmeno ja loppuosa ok.
 • Ruudussa Sämi päätyi ekalla lähetyksellä ympyrästä ohi, toka yritys oli hyvä ja itse ruutu tietenkin taattua Sämi-laatua.
 • Ohjattu meni lopulta rikki! Sätkä lähti ekalla lähetyksellä suoraan kapulalle, tokalla sitten epävarmasti merkille. Loppuosa hyvä, vähän vino eteentulo ja pa.
 • Tunnarissakin oli ekan yrityksen ongelma. Sätkä nosti oman, tiputti sen ja haisteli ihan muuta vähän aikaa, sitten toi väärän. Tokalla yrityksellä teki muuten hyvin (!!!), mutta tuonnissa puraisi kapulaa niin, että rusahdus kuului.
 • Kaukot sujuivat hyvin, ainoa liikkuminen tapahtui s-m-vaihdossa.
 • Kiertohyppynouto olikin sitten treenaamattomuuden taidonnäyte. Sämi jäi kiinni liikkuriin, joten aikani odottelin että katse irtosi keskemmälle. Sitten Sätkä lähti kapulalle ---> kutsuin pois ---> uusi yritys. Nyt meni samalle kapulalle, pysäytin ja toistin kiertovihjeen. Tötsä löytyi, mutta pysähtyi seisomaan eikä istumaan (käskin vielä istumaan, mutta kuulemma on -2p, käskin tai en). Loppuosa ok, multa pieni kroppa-apu hypyllä.
Halusin rikkoa koekehän ahdistuskaavaa, joten Sätkä sai sosiaalisen palkan jälkeen nousta mua vasten syömään palkkaa (pullaa!). Sät toimi kehässä tosi yllätyksettömästi, koska rutiinit ovat Sätkän mielestä ihan parhaita. Vuoroa odotellessa se oli melko ahdistunut, tärisi ja kuolasi. Rakastan Sätkässä ihan kaikkea, mutta voi kun soisin sille niin mielelläni paremmat hermot!

Näin siis kaivettiin toko-Sätkä naftaliinista. Muistin taas Sätkän kanssa kisaamisen hyvät ja huonot puolet. Huonoa on kisa-ahdistus (seuraaminen), hyvää taas kaikki, missä saa juosta ja mitkä Sätkä osaa (ruutu <3). Sämi on parhaimmillaan tosi näyttävä ja voimakas, ja vähän tuli taas sellainen fiilis, että pitäisikö sen kanssa oikeesti tähdätä SM-kisoihin. Ei me kyllä moisen häiriökasan keskellä voida parastamme näyttää, mutta olisi hauska osallistua. Jos nyt treenaisi kaikessa rauhassa varmuutta ja kehäfiilistä ja kokeilisi kisata maalis-huhtikuussa?

1 kommentti: