tiistai 9. helmikuuta 2016

Yksi terve, yksi sairas

Sätkä loukkasi itsensä ennen joulua. Se alkoi ontua vasenta etujalkaa aksatreenien jälkeisenä iltana, ja mun villi veikkaus on, että hauis venähti tai revähti. Lihas oli normaalilämpöinen, anturat kunnossa ja jalkaa sai väännellä. Pidettiin muutaman viikon tauko ja käytin Sätkän Petralla, joka löysi oikealta puolelta tiukan rintalihaksen ja haban. Tukot aukesivat suht helposti, ja viikon levon jälkeen Sätkä kävi Heikin kanssa kisaamassa kolme starttia. Heikki tarkkaili jalkaa kisoissa mutta ei nähnyt mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Kotona Sätkä kuitenkin ontui jalkaa aika voimakkaasti levon jälkeen, ja samoin kävi seuraavana aamuna. Palasimme siis tauolle, ja ontumista ei ole ollut nyt yli kuukauteen. Tammikuun lopulla Sätkä sai Petralta luvan normaaliin arkiliikuntaan (=enemmän vapaana) ja epärevittelevään tokoiluun. Koiran kroppa oli aika pahasti jumissa sillä käynnillä, mikä on varmasti osin peruja loukkaantumisesta ja osin tammikuun paukkupakkasista ja sitä seuranneesta liukkaasta kelistä. Olen kuitenkin iloinen, että voin pitää Sämiä vapaana enemmän, koska nyt koira saa liikeradat niin paljon paremmin auki ja lihas aktivoituu! Pakkasilla oli hankala käydä "pitkillä ja reipasvauhtisilla hihnalenkeillä", kun sekä ihminen että koira jäätyivät nanosekunnissa.
Vasen hauis oli siis aika pahasti jumissa, ja Petra laseroi sitä session lopussa. Uusi aika on nyt keskiviikkona, katsotaan mikä on tuomio. Tämä tauko alkaa käydä Sätkän aivoille, mikä näkyy bc-obsessiivisuuden lisääntymisenä. Eka kuukausi oli ihan ok, mutta nyt lelujen kyttäily jää herkästi päälle.
Sätkä on vähän sellainen ikijumissa oleva koira, jota pitää käyttää joka kuukausi fyssarilla, jotta ranka pysyy liikkuvana ja kroppa edes jotenkin kuosissa. Aksatauot eivät ole näkyneet kropassa tukkoisuuden vähenemisenä, ja kaikki Sätkän tuntevat tietävätkin, että Sämi ei pahemmin itseään säästele oikein missään. Pelkkä normaali arki riittää pitämään lihakset paketissa, huoh...
EDIT: Sätkä oli fyssarilla normaalissa tekevän koiran kunnossaan eli saamme hiljalleen palata normaaliin treenielämään!

Saimaa sen sijaan on terve kuin pukki! Käytin sen luustokuvissa Mevetissä (lonkat, kyynärät, olat, selkä), ja niin se hassu pieni eläin sai koiranettiin hienoa riviä: A/A, 0/0, VA0 ja LTV0. Selkäkuvien ei pitänyt lähteä Kennelliittoon, mutta joku kämmi kävi matkalla ja lausuntomaksu tuli mailiin. Hyvä vaan, koska ell puhui jostain neljännestä ristiluunikamasta ja mua jäi mietityttämään harmittomuusvakuutteluista huolimatta. Nysse on virallisesti terveeks todettu!
EDIT: Eli selkeydeksi. Yksi nikama hännän puolelta on luutunut ylimääräisenä kiinni ristiluuhun, ja niitä on nyt neljä kolmen sijaan. Lantion puolella nikamaväli on siisti ja normaali. Kuvia on arvioinut ell, tutuntuttu Kennelliitosta sekä fyssari ja kaikki ovat todenneet, että ei pitäisi haitata koiraa.

2 kommenttia:

  1. Paranemisia Sätkälle ja jee Saimaan puolesta! Tosi hienoa, nyt kelpaa harrastella. :) Ruutikin oli jotenkin aina jumissa - koira.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, jotkut koirat näköjään vaan on sellasia kankia! Saimaa vaikuttaa paljon elastisemmalta kuin Sätkä, joten toivottavasti sen kanssa ei tarvitse ravata fyssarilla ihan niin tiheään :)

      Poista