maanantai 15. syyskuuta 2014

Paimennusta isojen tyttöjen pelloilla

Wau, mikä paimennusputki takana!

Sunnuntaina suuntasimme Kirkkonummelle Vuorenmaan Sallan mestoille. Ekalla kiekalla Sätkis työskenteli pyöröaitauksessa tehden samoja juttuja kuin ennenkin, pointtina oli vain näyttää Sallalle mitä osataan. Sätkä oli vähän pöllö ja minä tietenkin vielä pöllömpi, mutta kyllä sillä kuulemma on kaikki palaset olemassa. Siksipä siirryimme kahden seuraavan kierroksen ajaksi avoimelle, ja se meni yllättävän hyvin! En joutunut karjumaan kirosanoja tai taistelemaan päättömästi kaahottavan koiran kanssa, vaan sen sijaan sain ihailla jopa kävelyaskeleita. Treenasimme siis peruskuljetusta niin, että Salla kulki mun ja tätien mukana ja auttoi käskyttämisessä ja flänkkien blokkaamisessa. Hoin siis lähinnä vain seuraavaa: "walk on"-"nä-tis-ti"-"maahan"-"walk on"-"nä-tis-ti"-"maahan". Kun Sätkä nousi "walk on" -käskyllä, sillä oli liikaa vauhtia, mutta kun se nousi maasta ilman käskyä (=varasti...), tekniikka ja vauhti olivat hyvät. Kolmannella kiekalla jätin kepin pois, koska Sätkä otti siitä turhaa painetta ja koska sain sen hallittua pelkällä äänellä & käsimerkeillä. Loppua kohden Sätkä väsyi ja pyrki enemmän flänkille, mutta vau, oli se silti hieno! Ja lampaatkin luottivat koiraan niin paljon, että sen ollessa pidempään maassa kävivät ne makoilemaan :)

Tiistaina sitten Päivin lampuilla - mutta nyt ekaa kertaa avoimella. Ja Sätkä oli järkevä!! Liina roikkui aluksi perässä, mutta aika nopeasti otettiin moinen turhake veke. Kertaakaan ei koira kiihdytellyt omiaan, juossut päättömästi tai pölläytellyt lampaita. Sen sijaan mulla oli hyppysissäni kiltisti kuunteleva, tempoaan itsenäisesti säätelevä koira, jolla oli tosi hyvä fokus. Kahden kiekan aikana myö reenailtiin hakukaaria (vähänkään pidemmillä matkoilla mun pitää vielä olla mukana tukemassa "pyöreyttä" erityisesti oikeassa kierroksessa), nostoja (kun hakukaari onnistui, olivat nostot tosi siistejä ja rauhallisia), peruskuljetusta (vähän piti painostaa "nätisti"-uhkailuilla, mutta varsinkin loppua kohden Sätkä alkoi itse säädellä tempoaan) ja poispäinajoa (tämä vaatii eniten duunia, Sätkä kun haluaisi koko ajan kääntää lampaat mulle). Tekemistä on myös suunnissa, joita Sätkälle ei olla opetettu vielä tarpeeksi, mutta kaiken kaikkiaan tuo koira alkaa näyttää aika hyvältä! Päivi jo yritti ehdottaa kisoja kuun lopulle, mutta kun ohjaaja on yhä pihalla kuin lumiukko, voisi startin lykätä ensi kaudelle. Mutta hei! Suhteessa siihen, että Sätkä on mun eka paimenkoira, sen kanssa on käyty lampailla ihan kourallinen kertoja ja sillä on vahva tokotausta, on tämä edistyminen mun silmään tosi coolia!

Keskiviikkona taas Kirkkonummelle. Ekalla kiekalla teimme peruskuljetuksia pellon päästä toiseen. Toiseen päähän mentäessä Sätkä oli todella hyvä, mutta palatessa ei pääkoppa pysynyt enää kasassa ja koira pyrki flänkeille. Fokus oli kuitenkin parantunut viime kerrasta! Tokalla kiekalla sitten reenailimme hakukaaria ja suuntia. Hakukaarien matkaa pitää kasvattaa maltillisesti, jotta koira ymmärtää, että 50m on sama kuin 10m. Niitä ei myöskään tarvitse treenata aina samalla tavalla, vaan homman voi koota palasista vähän niin kuin tokossa. Esim. nyt teimme niin, että Salla pyysi Sätkää vasempaan (helpompaan) kierrokseen sijoittuen itse eri lailla joka kerralla, mutta pysyen kuitenkin lampailla näin alkuun. Sätkä ei ensin olisi halunnut tulla Sallan ohi eli lähteä vasemmalle Sallan seistessä koiran vasemmalla puolella, mutta sekin alkoi nopeasti sujua! Jatkossa ensin vasen kierros kuntoon, sitten oikea, ja vähitellen ohjaaja voi siirtyä lampailta pois suuntia käskyttäessään. Positiivista oli huomata, että Sätkä halusi päättömän flänkkaamisen sijaan tuoda lampaita mulle :) Testasimme myös mitä tapahtuu, jos seisomme vain lampailla ja annamme Sätkälle vapaat kädet. No, Sätkä kiersi lampaita vasempaan kierrokseen ja piti niitä mulla tosi kauniisti, ei mitään turhia kuumenemisia.

Kaiken kaikkiaan meidän paimennustouhuilu on ottanut aimo harppauksia eteenpäin, ja tästä on nyt helppo jatkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti