maanantai 29. syyskuuta 2014

Mm. sosiaalisesta palkasta, agilityjarruista ja viestistä

Nämä muistiinpanot toissaviikolta.

Maanantaina HAUn tokot. Veera auttoi mua pohtimaan Sätkälle sosiaalista palkkaa, jonka kehittelyä olen ansiokkaasti vältellyt viimeiset neljä vuotta. Tällä hetkellä mulla on tokokokeessa kaksi vaihtoehtoa: joko vedän koko kehän "putkeen" vapauttamatta koiraa ollenkaan (kehun perusasennossa hyyyyvin rauhallisesti) tai sitten kehun koiraa railakkaammin ja odotan itse koko ajan jännittyneenä koiran turhautumista ja haukkuja ("mitä sä akka siinä kiljut, anna pallo!"). Sätkä ei tykkää kun kosketaan, joten taputtelut/rapsuttelut eivät palkkaa sitä, kuten eivät myöskään päällekumartelut. Olen ehkä pitänyt sosiaalista palkkaa tarpeettomana, koska Sätkälle riittää se, että kehän jälkeen heitellään ja riepotellaan narupalloa. Uusia juttuja on kuitenkin aina kiva kokeilla, ja myö kokeillaan nyt sosiaalista palkkaa. Päädyimme seuraavanlaiseen treeniin: pyysin Sätkää tekemään jonkun pienen tokoliikkeen osan ---> riemastuin ja aloin levitellä käsiäni & peruutella siksakkia kehuen koiraa innostuneesti ---> laitoin Sätkän heti maahan sen haukkuessa & pidin lyhyen puhuttelun ---> uusi tokoliikkeen osa ---> uusi palkkausyritys ---> jos kesti haukkumatta, kiljaisin palkkasanan ja tempaisin lelun taskusta. Tämä toimi yllättävän kivasti! Parin puhuttelun jälkeen Sätkä oli pidempiäkin kehupätkiä hipihiljaa, hyppeli vain mun mukana ja heilutti häntää. Jatkossa voisin itse vähän passivoitua ja odottaa koiralta aktiivisempaa toimintaa.
Lopuksi teimme vielä häiriöpaikallaoloja niin, että Sätkän molemmilla puolilla oli koiria tekemässä kaukoja (ai että, kun oli vaikeaa!) sekä niin, että rivin koiria kutsuttiin vuorotellen luokse (tässä ei ongelmaa). Sitten teimme neljän koiran ringin ja käskytimme vuorotellen koiria maahan ja sivulle, näissäkin Sätkä meni turhan helposti lankaan.

Tiistaina huippista. Pirjo oli suunnitellut radan, jonka puolenvaihdot tuli tehdä valssaamalla.
Mun valssit olivat yllättäen ihan ok, mutta nyt törmäsimme siihen mun ja Sätkän major issueen eli huonoihin jarruihin. Sätkää ei huvita koota ja hypätä pienesti (siis daa, sehän hidastaa vauhtia), joten se ampuu jarruista läpi ja laskeutuu kilometrin päähän hypystä, oli tilanne mikä tahansa. Ainoat jarruntyyppiset löytyvät, kun treenien aluksi erikseen kerron sille, että hei nyt piperretään. Toisin sanoen mun tulee tästä lähin joka treenien aluksi muistuttaa koiralle, että kyllä, tänään treenaamme taas hallintaa.
Nyt otimme rataa pätkissä palkkaillen Sätkää eri kohtiin tehdyistä jarruista. Välillä käytimme ylimääräistä siivekettä, välillä palkka odotti laskeutumiskohdassa, välillä Pirjo heitti ylläripalkkoja. Joku ajatus alkoi löytyä, mutta tätä on reenattava ihan sikana 1-3 hypyllä, jotta ajatus iskostuu tiukemmin rakettikoiran aivoihin.
Joski muuten korjasi mun koiran. Se pystyy nyt makaanaan rauhassa maassa Rinnan tehdessä vieressä aksaa, ihmeitä tapahtuu.

Keskiviikkona palasin aksahallille Mariannen ja Ginin seuraksi. Omalla vuorollaan Sätkä treenasi jarruja, jarruja, jarruja. Hitto kun turhauttaa, mutta minkäs teet, tämä juttu on nyt tahkottava!

Torstaina Team Käpylehmät treenasi viestiä Kattilajärvellä. Rinna on ilmoitettu viestikokeeseen, joten viestitreenejä tulee lähiviikkoina olemaan useammat. Nyt juoksutimme avoimen luokan matkaa, tosin Sätkälle helpotettiin sen verran, että se ei juossut jälkeä ollenkaan. Sätkän matkat siis B-A 1000m, A-B 1000m, sitten siirtymä C:lle Veeran kanssa ja lopuksi C-A 1300m. Kaikki matkat sujuivat ongelmitta, samoin seuruut & pa-odottelut, hyvä Sämppä! Sille varmasti teki hyvää tällainen helppo itsevarmuustreeni, jossa sai rennosti juosta pidempää matkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti