lauantai 30. elokuuta 2014

Sirke Viitasen aivopähkinöitä

Sirke Viitanen koulutti taas HAU:n tokoryhmää. Omalla vuorolla pyysin Sirkeä keskimään vähän rutiineista poikkeavaa EVL-settiä = vanhaa kunnon temppurataa. Tämä olikin eka kerta, kun kokeilin moista omalla koiralla, aikaisemmin olen vain katsellut sivusta pro koirien tehdessä :) Tehtiin ilmeisesti Nyytin Messarissa esittämää rataa, joka kulki seuraavanlaisesti: Koira merkille ---> hakemaan ohjatun kapulaa ---> paluumatkalla lähetys ruutuun ---> pysäytys ruudussa ja kapulan jättäminen sinne ---> luoksetulo ---> pysäytys ---> vapautus taakse jääneelle kapulalle ---> noudon loppuosa. Sätkä suoriutui muuten näyttävästi ja mallikkaasti, mutta ruudussa se meni aavistuksen takareunasta yli eikä olisi halunnut tiputtaa kapulaa ekalla käskyllä.

Ai niin! Ennen temppurataa teimme häiriköidyn zetan. Normaalin käskytyksen sijaan liikkuri käytti asentokäskyjä (vääriä tietenkin), mikä hämäsi Sätkää aika tavalla. Eka asento oli seisominen, mutta kolmella ekalla yrittämällä Sätkä kuunteli vain Sirkeä, neljännellä sitten älysi sulkea häiriön pois ja skarpata myös loput asennot. Palatessani koiran taakse tokan asennon jälkeen Sirke kulki Sätkän vierestä ja yritti hämätä sen seuraamaan, mutta Sätkis ei tähän langennut.

Kaukot olivatkin sitten mielenkiintoinen tapahtuma. Sirke seisoi mun vieressä ja antoi omia asentokäskyjään, ja Sätkä-raukka yritti tietenkin hädissään toteuttaa meidän molempien asentoja :D Lopulta se hiffasi, että ainoastaan mun käskyjä oli tarkoitus kuunnella, mutta vaikeaa oli!
Tunnariakin voisi jatkossa tehdä superhaastavasti. Kapuloita voisi laittaa A:n päälle, siivekkeen ympäri, erikoisiin kasoihin jne, jotta koira joutuisi ihan oikeasti miettimään eikä vain roiskisi menemään.

Lopuksi pohdimme Sätkän taipumusta purra kapulaa erityisesti juuri ennen luovutusvaihetta. Yleensä Sätkä vain palkkaa itseään jäystämällä ja ongelma on ollut melko harvinainen, mutta ampumisesta tulleen paineen myötä pyörittely on pahentunut. Tähän Sirke ehdotti pitoharjoitusta: koiran tulee olla luovutusasennossa n. minuutin ajan, ja sitä kehutaan rauhallisesta pidosta & huomautetaan korjauksista. Kapulaa kannattaa myös työntää ja vetää sivusuunnassa, ei ohjaajaa kohti, jotta koira ei tulkitse tilannetta taisteluksi, mutta se joutuu silti tiukentamaan otettaan kapulasta. Lisäksi koiraa voisi kierrättää 2-3 tolpan ympäri kapula suussa & taas puuttua heti, kun jäystäminen alkaa. Näin se oppisi olemaan purematta kiihdyttävissäkin tilanteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti