maanantai 12. toukokuuta 2014

Sirke Viitasen tokot part 2

Sirke koulutti jälleen tokoryhmäämme. Erika järkkäsi mulle ja Sätkälle juuri ennen koulutusta ylläripaikan ensi sunnuntain Collieyhdistyksen tokokokeeseen, joten jaiks, ei saa vain tottistella! Siispä keskityimme kahteen ongelmaliikkeeseemme, tunnariin ja seuraamiseen. Tunnariongelmaa taisin puida ihan vähän aikaa sitten jossain postauksessa: Sätkä tekee lenkeillä superhienoja käpytunnareita, mutta treenitilanteessa ja virallisilla kapuloilla kuppi menee nurin ja mulle palautuu vähän jokainen eteen osuva kapula. Ja kas, Sirke osasi korjata tämän! Teimme niin, että hetsasin Sätkän ensin kunnon kierroksille & lähetin kiertämään merkkiä, ja heti koiran kääntyessä takaisin mua kohti sanoin "oma" seisten samalla tunnarikapuloiden edessä. Koiran tullessa kohdalle pysäytin sen tökkäämällä käden kuonon eteen, syöttelin nameja ja toistelin melkeinpä painostavasti "rauhassa, tehdään nyt kunnolla, rauhassa". Sitten peruutin kapuloiden taakse, jotta koira pääsi hommiin. Heti, kun se alkoi tuoda omaa mulle, aloin kehua sitä vuolaasti ja tunkea namia nassuun. Tehtiin tätä monta toistoa, ja Sätkä paransi joka kerta! Ekalla yrittämällä se poimi tyypilliseen tapaansa vääriä, mutta muuten ei tainnut väärä edesä käydä suussa (okei paitsi silloin, kun Sätkä toi mulle oman ja luulin että se oli väärä, jolloin koira palasi hädissään kapuloille kokeilemaan onneaan).
Tästä jatketaan sitten niin, että en peruutakaan kapuloiden taakse, vaan käännän vain rintamasuunnan kohti kapuloita. Sitten alan pysäyttää Sätkää kääntymättä sitä kohti, jonka jälkeen alan vähitellen siirtyä kauemmas kapuloista. Alkuun "rauhassa"-käsky tulee juuri ennen kuin Sätkä tulee kapuloille, sitten jo lähetyksessä, ja lopulta virittelyssä. Ideana olisi, että vaikka koira rynnisi kapuloille korkeassa vireessä, se kykenisi tietoisesti rauhoittamaan itsensä ja avaamaan nenänsä.

Lopuksi Sirke vilkaisi vielä seuraamista. Ja eteenpäin on menty! Sätkän kontakti on paljon parempi, ja vaikka tyyppi kuulemma yhä on liian tiivis ja aavistuksen liian edessä, niin nyt se tuntuu erittäin hyvältä. Mun ei tarvitse vasemmalla jalalla työntää koiraa irti jalasta, mikä on Sätkän kaltaiselle painavalle koiralle iso juttu :) Puhuttiin myös siitä, että Sätkä on hyvin reaktiivinen ja vilkas koira, ja sille ei varmaan koskaan tulla saamaan 100-prosenttista kontaktia. Häiriön vilkaisu on niin refleksinomainen tapahtuma pienelle borderscollielleni, että olisi hedelmällisempää keskittyä siihen, että vilkaisun jälkeen Sätkä pyrkisi heti nostamaan kontaktin takaisin. Sirke neuvoi toimimaan niin, että kontaktin tippuessa tekee välittömästi jonkun äkkinäisen seuruujutun (esim. täyskäännöksen, temponmuutoksen, pysähdyksen), johon koira ei ehdi mukaan, koska se ei keskity. Tämä poikkeaa mun aikaisemmasta toiminnosta sillä, että en sanokaan koiralle mitään, se vain saa itse tajuta, että hups, nyt mogasin ja ohjaaja on jo tuolla menossa! Vuoromme jälkeen kokeilin tätä Sätkän kanssa viereisellä kentänpalasella, ja ai että, kun Sätkis vastasi hyvin :) Se haukkui alkuun turhautuneena, mikä on selvä merkki siitä, että se itse tajusi tehneensä virheen. Pian haukut jäivät pois ja mulla oli erittäin aktiivisesti ja tarkasti seuraava koira. Tällä kikalla sain Sätkän pitämään jatkuvaa kontaktia jopa eteenmenon valmistelevassa pätkässä: koiran alkaessa kytätä eteenmenopalkkaa tein vain täykkärin ja otin uusiksi.

Ennen treenejä Sätkis treenasi metristä. Pallon heittäminen takaa koiran eteen hypyn aikana on aiheuttanut Sätkälle taakse vilkuilua ja sen myötä jäätävän huonon hyppytekniikan, joten luovun pallonheittelystä heti. Jos treenaan yksin, pallo odottaa valmiiksi esteen takana, kaverin kanssa taas Sätkä saa hyppiä edes takas ihmiseltä (ja pallolta) toiselle. Positiivista oli, että Sätkä teki varmanoloisesti (joojoo surkealla tekniikalla) hyppynoudon 650-grammasella, vaikka metriin nostettu tokohyppy on aikaisemmin ollut aivan liian jännä. Kontaktiahan Sätkä ottaa hyppyyn mennen tullen.

3 kommenttia:

 1. Sanoitko katsekontaktin karatessa esim uudestaan seuraa, tai lähdet vaan käskyttä juoksemaan. Toki käännöksessä ei sanota mitään. Entä saiko palkata heti kun koira tuli takaisin tai oliko siitä mitenkään paremmin puhetta?

  Hienoa, että saitte hyviä vinkkejä! Pitää pitää toi tunnarijuttu mielessä. :) Vähän positiivisemmin tehty, kuin se nätisti ja huomauttaa jos koira tekee väärin. Merkin kierrosta en ole koittanut, vaan pallon heittelystä. Alkuun nekin oli vaikeita.

  VastaaPoista
 2. Mä ymmärsin niin, että idea olisi olla hiljaa ja antaa koiran itse korjata. Sätkälle tein kuitenkin pari ekaa kertaa niin, että kun se lähti mun perään eikä korjannut seuraamaan vaan juoksenteli edessäni, niin sanoin sille tyyliin "mihis sä katosit, sun piti seurata!" ---> se älysi tulla takaisin seuraamaan. Parin tällaisen kerran jälkeen olin ihan hiljaa, ja Sätkä ymmärsi tulla suoraan seuraamaan. En palkannut näistä, mutta sen sijaan jos Sätkä tiputti kontaktin ja nosti sen heti takaisin, annoin sille nampan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei kiitos täsmennyksestä! Pitääkin testata. Joskus Rasmuksen ja lainatollerin kanssa tein noita niin, että sai sitten namin kun jäi jälkeen ja korjasi. Ruutin kanssa ei hirveästi ole tullut tehtyä.

   Poista