tiistai 1. lokakuuta 2013

Kasvissyöjäkoira(ko)


Olen viime aikoina perehtynyt koiran kasvisruokavalioon. Olen itse kasvissyöjä ja pyrin välttämään kaikkia eläinperäisiä tuotteita eettisistä syistä, ja mieltäni painaa se, että tuen koirieni kautta juuri sitä tehotuotantopaskaa, jota muilla valinnoillani boikotoin. Vaikka muuten elän suht ekologisesti, on minulla kaksi koiraa, joiden hiilijalanjälki on lihansyönnin ja yksityisautoilun vuoksi valtava. Auto on kinkkinen juttu, koska kisaaminen ja treenaaminen on huomattavasti hankalampaa julkisilla, mutta olen päättänyt pyrkiä autonkäytön puolittamiseen ensi kevääseen mennessä. Omasta mukavuudesta on voitava joustaa sen verran.

Sitten siihen kasvissyöjäkoiraan. Vegaanijuttuja en oikein uskalla lähteä kokeilemaan, sillä vaikka ihminen tulee vallan loistavasti toimeen ilman yhtä ainutta eläinkunnan tuotetta, on koiran elimistö tässä suhteessa erilainen. Toisaalta koira on sekasyöjä ihmisen tavoin, ei lähes sataprosenttinen lihansyöjä kuten kissa. Tutkimustuloksia kasvissyöjäkoirista ei juurikaan ole, mutta keskustelupalstojen perusteella on helppo päätellä, mitä mieltä koiraihmiset noin yleisesti ottaen ovat: "Pitäytykää ituhipit hamstereissa!" Suoraan sanottuna raivostuttaa. Keskustelunavaajia vastaan hyökätään kuin he olisivat ehdottaneet koirien joukkolahtaamista rautatangoin, aivan kuin heidän suunnitelmissaan olisi kiduttaa koiraansa tarkoituksella ja itsekkäästi. Esim. näin: "Sairasta!! Olisit ottanut lemmikiksi esim. kanin tai marsun, jotka syövät kasvisruokaa. Ja sinä viherpiipertäjä, oletko ajatellut tuota kasvihuoneilmiötä tarkemmin...toivottavasti asunnossasi ei ole mitään puukalusteita tai nahkaisia.. sademetsien kaato suurimmin sen ilmiön aiheuttaa....Eläimiä oli meitä ennen ja silleen. Ihmiset tämän maapallon tuhoavat ei eläimet....."
Huoh. Puu on nimenomaan uusiutuva luonnonvara, ja huonekaluja tuskin pääsääntöisesti tehdään sademetsän puista... Eläimiä olemme mekin... Ihmisetpä juurikin niille koirille sitä tehotuotettua lihaa syöttävät, vain koirien villit sukulaiset elävät eettisellä lihalla...
Keskustelunavaajien pyrkimys ei suinkaan ole kiduttaa koiraansa, vaan löytää keino, jolla voi pitää rakkaan kumppaninsa tuhoamatta samalla ympäristöään. Sellainen ajattelu ei missään nimessä ole itsekästä, kaikkea muuta.
Ongelma on siinä, että suurin osa lihansyönnin puolustajista ei ole perehtynyt aiheeseensa, toisin kuin vaihtoehtoisesti ajattelevat. Lähes kaikki keskustelupalstojen argumentit ovat tunnepohjaisia ja perustuvat yleisiin käsityksiin, eivät tietoon. "Koira on lihansyöjä koska susi syö luonnossa lihaa" jne. Täytyy kuitenkin muistaa, että koiran evoluutio on jatkunut eri suuntaan kuin suden, ja että koiran elimistö pystyy vallan loistavasti sulattamaan tärkkelystä (=viljatuotteita) allergikkoja lukuun ottamatta. Emmehän me väitä, että ihmiset eivät voi syödä pähkinää, koska osalla ihmisistä on pähkinäallergia... Monelta puuttuu sitä kriittistä ajattelua ja yleisten käsitysten kyseenalaistamista. Koira on ihmisen luoma, eikä siinä mielessä luonnollinen olento.

Eräskin brittiläinen bordercollie eli 27-vuotiaaksi kasvisruokavaliolla - liha on siis elintärkeää koiralle, eikös vain? ;) Toki kasvisruokavalion kanssa tulisi olla hyvin tarkka, ravintoainekoostumuksen tulee olla koiralle oikea. Tärkeintä lienee kuitenkin tarkkailla omaa koiraa. Muuttuuko energisyys, entä mieliala? Säilyvätkö lihakset ja turkin kiilto? Millaista uloste on? Eläinlääkäri voi tässä olla tärkeässä roolissa, ainakin alkuun, hän on kuitenkin koiran terveyden asiantuntija.

Onko kellään tarjota mielipidettä tai tietoa asiasta? Itse olen vasta tutustumisasteella, ja olen hyvin avoin argumenteille puolesta ja vastaan! Keskustelupalstoillakin lähinnä ärsytti avoimen keskustelun puute, aihe vain dumattiin rajusti ilman kunnon perusteita.


6 kommenttia:

 1. Supernopea kommentti vain asiaan muuten kantaa ottamatta: Mites riista? Sitä on tosi hyvin saatavilla koirille. Tai hevosen liha? Molemmissa päästäisiin kai jo aika kauas tehotuotannosta?

  Mä oon joskus miettinyt tätä myös siltä kannalta, että kun koiranruoat ovat usein sitä teurasjätettä/muuta huonompaa tavaraa, niin kumpi on pahempi – se, että tuotetaan valtava hävikki ja kipataan ylijäämät kaatopaikalle vai se, että elintarviketuotannosta ylijäävä tavara ja energia saadaan kuitenkin eteenpäin syöttämällä se koirille? Toisaalta tietenkin sekin on tehotuotannon tukemista.

  VastaaPoista
 2. Jep, mä oon miettinyt, että ainakin alkuun siirtäisin koirat vain osittain kasvisruokavaliolle, ja osittain syöttäisin niille riistaa ym eettisempää lihaa.
  Aikaisemmin mä olenkin perustellut noiden lihansyönnin nimenomaan teurasjätteen hyödyntämisnäkökulmalla, ja on totta, että kaikkein pahinta on heittää ruokaa pois. Ongelma kuitenkin on siinä, että on paha sanoa kuinka suuri osa mistäkin kuivamuonasta on puhtaasti teurasjätettä ja kuinka suuri osa ei. Ainakin netissä liikkuu väitteitä, että noista fänsimmistä muonista, joita munkin koirat syö, olis aika iso osa vähän "parempa" lihaa - ei mitään sisäfileetä, mutta enivei. Ja noi marketin halpiskuivamuonat epäilyttää mua ravintoarvojensa puolesta (tosin tää nyt perustuu puhtaasti yleiseen käsitykseen, mä en oikeasti tiedä onko ne paljoa eläinkaupparuokia huonompia).

  Sekä pieniä että suuria valintoja voi tehdä. Voi valita eettisesti kestävämpiä lihoja, voi valita Suomessa teurastettua ja valmistettua ruokaa (=kuljetussaasteet pienenevät), voi pyrkiä käyttämään vain teurasJÄTETTÄ sisältävää muonaa (mistäköhän löytyis noista tarkempaa tietoa?) jne. Hankalaa olis löytää se vaihtoehto, joka olisi eettisesti kestävä, hyväksi koiralle ja kukkarollekin siedettävä. Jotenkin tää oli oman ruokavalion kohdalla niin paljon helpompaa :D

  VastaaPoista
 3. Riistaa minäkin olin tulossa ehdottamaan :) ja heppaa. Meillä on barffattu niin monta vuotta, että siitä varmaan voi jo päätellä minun kantani siihen, tarvitseeko koira lihaa vai ei ;)

  VastaaPoista
 4. Jep, olen ehdottomasti sitä mieltä, että liha on koiralle luontaisin ruoka, mutta tällä hetkellä puntaroin sen välttämättömyyttä terveyden&hyvinvoinnin kannalta. Ensimmäisenä askeleena siirrän koirat riistalle, porolle, kalalle ja sisäelinjätteelle, ja tsekkaan minkä verran voin painottaa kasvispuolta luomumunineen ilman, että koirat kärsivät. Jännittävää!

  VastaaPoista
 5. olipa hyvä teksti, sattumalta luin! itse olen aina ollut varsin eläinrakas ja plaaplaa, mutta aina silti syönyt lihaa. olen kuitenkin ajatellut aina välillä, että tukisin enemmän ajatuksiani jos jättäisin lihan pois, mutta eka ajatus oli että APUA ENHÄN MÄ PYSTY. keväällä sain kuitenkin uutta potkua ja päätin yrittää. tosin kun ihmiset kysyvät, niin sanon etten syö tehotuotantoeläimiä eli nautaa, sikaa tai kanaa jne. kalan sekä riistan olen sallinut itselleni jo senkin takia, että muuten epäonnistumisen riski oli suurempi kun "kaikki" otetaan kerralla pois. ja myönsinhän minä itselleni vielä luvan syödä hätätilanteessa luomulihaa, mutta kertaakaan ei ole sitä tarvinnut tehdä ja tuskin tulenkaan, kun ei tämä tunnu enää missään!

  anyway pointtini oli se, että minunkin koirat on raakaruokinnalla. itsestäkin se tuntuu ristiriitaiselta, että itse en lihaa syö mutta koirilleni mätän sitä päivittäin nassuun. toisaalta olen perustellut tämän itselleni niin, että koira voi hyvin kun se on raakaruokinnalla ja saa laadukasta, puhdasta ruokaa. pitäisi itsekin perehtyä enemmän tuohon, jos alkaisi syöttää vaan teurasjätettä tms pystyisi tukemaan vähän enemmän sitä omaa ajattelua. mielenkiintoinen teksti, itse oon meinannu kirjottaa samasta :)

  VastaaPoista
 6. Mäkin aloitin kasvissyöjäjutun siirtymällä ensin luomulihaan, kalaan ja riistaan, "pehmeä pudotus" kasvissyöjän maailmaan. Siitä oli sitten helppo siirtyä kokonaan kasvisruokavaliolle, ja vegaaniuskin on sujunut suht kivuttomasti, vaikka ei se aivan yhtä vaivatonta kuin perus kasvissyöjänä oleminen ole.

  Mun mielestä on tärkeää, että koirani eivät voi hyvin jonkun toisen eläimen kustannuksella. Tällä tarkoitan siis tehotuotannon eläimiä, joiden lyhyt ja kärsimyksentäyteinen elämä ei mielestäni ole elämisen arvoista. Siksipä juuri olenkin alkanut pohtia näitä juttuja :) Kiva kuulla, että kirjoitus herätti ajatuksia ja että samanhenkisiä ihmisiä löytyy koiramaailmasta!

  VastaaPoista