torstai 14. maaliskuuta 2013

Japanilaisia, jaakotuksia ja viskileikkauksia

Jouni piti meille tekniikkatreenit, mikä olikin kivaa vaihtelua normaaliin ratatreeniin. Ensin treenasimme kolmea ohjauskuviota kaikki yhtäaikaa yksittäisillä hypyillä ja Jouni kierteli neuvomassa, sitten teimme 9 esteen rataa jossa pääsimme kokeilemaan kaikkia ohjauksia molempiin suuntiin.

Yhdellä hypyllä kaikki tekniikat sujuivat hyvin. Japanilainen oli mulle täysin uusi juttu, ja alkuun koinkin ajoituksen haastavaksi, mutta kun luotin koiraan niin saimme hyviä suorituksia molemmilta puolilta. Jounin mukaan tärkeä oli muistaa, että aluksi kääntää vain posken "väärälle" puolelle ja kääntyy sitten heti toiselle puolelle, jolloin ehtii monta metriä koiran edelle ennen kuin se hyppää hypyn. Kädet ovat melko eleettömät ja juoksulinja on suora.
Jaakotus on vanha tuttu, mutta Sätkän kanssa melko vähän käytetty ohjaustekniikka, Rommin kanssa tuli jaakotettua paljon ahkerammin. Seuraavia juttuja jäi mieleen: Alkuun palkka siivekkeen takana, ohjaaja valmiiksi seisomassa jaakotusasennossa ja koiralle vain hyppykäsky ---> odotetaan että tarjoaa hyppyä ilman minkäänlaista tukea ohjaajalta. Ohjaajan asennon tulisi merkata ponnistuspaikka ja olla hiukan kyykyssä. Kun koira osaa tarjota hyppyä, ohjaaja pyrkii lähtemään liikkeelle aikaisemmin ja aikaisemmin, jopa koiran liikettä vastaan, ja lelu tippuu matkan varrelle ohjaajan liikkeen jatkuessa eteenpäin. Ohjaaja ei missään nimessä saa kääntää hartioita kohti siivekkeen takaa tulevaa koiraa, ainoastaan poski saa kääntyä ja silmäkulmasta varmistaa koiran mukanaolo.
Viskileikkaus, yök. Vältän takaaleikkaamista kuin ruttoa, ja ehkäpä juuri siitä syystä, että sen opettaminen on Sätkän kanssa jäänyt puolitiehen. Viskit ovat yleensä sujuneet perus takaaleikkauksia paremmin, mutta nekin todennäköisesti tuurilla. Nyt muistin pitää palkan 3m päässä laskeutumispaikasta ja käyttää hypylle vientiin koiran puoleista kättä ja jalkaa, ajatuksena napata kiinni hyppäävän koiran hännästä. Tönkköä oli, mutta saimme onnistumisia loppuun.

Kaikka ohjaustekniikoita treenatessa tulisi muistaa treenata myös niitä epäonnistuneempiakin räpellyksiä, radalla kun emme kuitenkaan aina onnistu tekemään täydellistä suoritusta. Jounin mukaan koiran pitäisi suoritutua hypystä vaikka merkkaisimme sen takalistollamme. Esim. viskissä pitäisi treenata mm. päälle rynnimistä sekä yliohjaamista.

Sannan vinkistä olen hallilla käydessäni ottanut aina parit keppitoistot niin, että olen kulkenut ihan koiran vieressä (hiukan edellä) ja hetsannut äänellä eteenpäin. Ainakin omaan silmään Sätkän draivi on kasvanut ja tekniikka nopeutunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti